005946-img3

Tokom konzultantskog rada te izvođenja edukacija, u većem broju slučajeva uočen je nastanak ponekad i vrlo ozbiljnih problema a koji su bili posljedica nedostatka adekvate količine networking znanja sistem inženjera odnosno nedostatka znanja o radu i mogućnostima operativnih sustava mrežnih inženjera. Problemi mogu različiti a uključuju npr. pojavu dupliciranih paketa, gubitak komunikacije prema nekim odredištima ili zagušenja u dijelovima pristupne mreže a što dovesti do različitih aplikacijskih problema ( npr duplicirani ili izgubljeni syslogovi, SNMP poruke itd).
U svim ovim slučajevima, da je postojalo adekvatno networking znanje sistem inženjera odnosno poznavanje mogućnosti konfiguracije mrežnih inženjera, problemi bi vjerojatno bili brzo detektirani ili bi bili izbjegnuti. Pri ovome, ne misli se da sistem inženjeri trebaju imati kompletno networking znanje niti mrežni inženjeri kompletno znanje OS-ova. Potrebno je da postoji određeno preklapanje znanja. Sistem inženjeri trebaju dobro poznajavati IP networking,  switching te access tehnologije ( LAG, mLAG…) uz poznavanje dodatnih networking mogućnosti na serverima (ali ne nužno i core tehnologije kao routing protokoli, MPLS i slično).  Mrežni inženjeri opet trebaju poznavati način korištenja, osnovnu administraciju te mogućnosti i konfiguraciju mrežnog dijela OS-ova (kako bi “pričali istim jezikom” sa sistem inženjerima – npr “bonding” i sl) ali ne nužno i ostatak adminstracije (kao npr konfiguracija i administracija servisa koji nisu mrežno orijentirani, update kernela itd). Dodatno, postoji sve veća potreba da mrežni inženjeri odrađuju dio poslova i na linux baziranim platformama. Tamo se mogu izvoditi automatizacijske skripte, biti instalirani raznovrsni mrežni servisi i slično. Poznavanje osnovne administracije i korištenja Linuxa uz spomenutu potrebu da se poznaju ostale networking mogućnosti i način konfiguracije mreže, danas je više nego poželjno za mrežne inženjere.

Tečajevi Networking in depth for system administrators  i Linux and linux networking for network administrators napravljeni su s ciljem da se napravi popuna ovih “gap-ova”. Kao i ostali tečajevi u ponudi, kreirani su od strane Cisco CCIE, autora mnogobrojnih mrežnih, virtualizacijskih/Openstack i drugihtečajeva. Tečajevi podrazumijevaju da polaznici već imaju određena ali nedovoljna preklapajuća znanja. Npr. sistem inženjeri znaju osnove IP-a i konfiguracije mreže ali nemaju duboki uvid u funkcioniranje access tehnologija i ostalo što se prolazi na tečaju. Slično, mrežni inženjeri su vjerojatno više puta odrađivali nešto na linux OS-u ali nisu konfigurirali mrežu niti detaljno znaju mogućnosti).

Tečaj  Linux and linux networking for network administrators sastoji se od dva dijela. Prvi dio je instalacija, osnovno korištenje i osnovna administracija  OS-a kako bi se polaznici “komotno osjećali” u radu.  Drugi dio su networking mogućnosti i njihova konfiguracija ( npr, LACP, vrf – netns, policy routing, packet filtering /NAT  – iptables itd… detalji su na linku na tečaj).

Tečaj  Networking in depth for system administrators također se sastoji od dva dijela. Prvi dio pokriva i popunjava fundamentalna znanja o networkingu kroz “deep-dive” pristup kroz brojne labove i primjere.  Drugi dio pruža dodatna znanja vezana za način rada i konfiguracije access tehnologija ( LACP/mLAG, 8021q, bridging, packet filtering /NAT  – iptables itd… detalji su na linku na tečaj) uz primjere konfiguracije i na mrežnim uređajima.